Pierwsza wizyta
Pierwsza konsultacja dietetyczna
-
60-minutowe spotkanie
-
Analiza składu ciała pacjenta/ki wraz z interpretacją wyników
-
Analiza wyników badań pacjenta/ki
-
Wywiad żywieniowy
-
Pomiary antropometryczne
Informacje uzyskiwane na pierwszej konsultacji dietetycznej
-
Prawidłowa masa ciała pacjenta/ki
-
Błędy żywieniowe popełniane przez pacjenta/kę
-
Rekomendacja celów i etapów w procesie modyfikacji zwyczajów żywieniowych
-
Określenie czasu niezbędnego do osiągnięcia wyznaczonych celów
-
Rekomendacja badań wartych wykonania, uzupełniających diagnostykę
-
Wspólnie ustalenie wstępnego planu żywieniowego
Jak przygotować się do pierwszej wizyty?
-
Ostatni posiłek przed wizytą spożyć minimum 3 godziny wcześniej
-
Skompletować wyniki badań z ostatnich 12 miesięcy (jeśli były wykonywane)
-
Na 24 godziny przed wizytą nie korzystać z sauny, nie uprawiać sportu
-
Aby usprawnić przebieg wizyty przygotować 3-dniowy dzienniczek żywieniowy, czyli spis wszystkich zjadanych posiłków, przekąsek oraz wypijanych napojów z uwzględnieniem ilości, godzin spożycia, ewentualnych dolegliwości gastrycznych, poziomu aktywności fizycznej w ciągu dnia
Przykładowy zapis dzienniczka żywieniowego
8.00 – jajecznica z dwóch jaj na maśle z cebulą i szynką, kajzerka z masłem, kawa z mlekiem, 2 łyżeczki cukru
12.00 – drożdżówka z budyniem, kawa z mlekiem (wzdęcie, burczenie w brzuchu)
18.00 – kotlet mielony, ziemniaki (5 szt.), marchewka z groszkiem, herbata, 4 szt. ptasiego mleczka
20.00 – truskawki ze śmietaną, 2 łyżeczki cukru (wzdęcie)
22.00 – 2 parówki berlinki, ketchup, kajzerka z masłem, herbata (zgaga)
Spacer z psem 22.00-22.30
Jakie badania warto wykonać:
Badania podstawowe
MORF – Morfologia
OB – Odczyn Biernackiego
MOCZ – Badanie ogólne moczu
CHOL – Cholesterol całkowity
TG – Triglicerydy
HDL – Cholesterol HDL w surowicy
LDL – Cholesterol LDL w surowicy
GLU – Glukoza na czczo
INS – Insulina na czczo
TSH – Tyreotropina
ALT – Aminotransferaza alaninowa
AST – Aminotransferaza asparaginianowa
